
Klejner: Nem og hurtig opskrift
Oversigt og artiklen
Klejner er et bagværk, som vi alle forbinder og elsker at spise i juletiden. De er fedtede, sprøde og dejlig lune – lidt ligesom julens svar på churros.
Det er faktisk ikke særlig kompliceret og lave dine helt egne klejner og herunder finder du en nem og hurtig opskrift på de lækreste jule-klejner.
Det skal du bruge til at lave klejner:
- 250 gram hvedemel
- 90 gram sukker
- 75 gram smør
- 25 gram piskefløde
- 1 æg
- 0,5 tsk salt
- 0,5 kardemomme
- 0,5 tsk vaniljepulver
Derudover skal du også bruge fritureolie til at koge dine klejner og husk at gemme lidt hvedemel til udruldningen af dine klejner.
Det skal du gøre:
- Start med at piske dit smør, sukker, vaniljepulver, kardemomme og salt sammen. Når du har blandet disse ingredienser tilstrækkeligt, pisk du dine æg i.
- Når dette er blandet, rører du herefter dit hvedemel i lidt ad gangen. Når alt hvedemelet er i, ælter du dejen rigtig godt og grundigt sammen.
- Stil herefter dejen i køleskabet i 1-3 timer.
- Når der er gået lidt tid tager du dejen ud og ruller den ud i en rektangel form med en kagerulle. Skær herefter klejnerne ud i en aflang rudeform på omkring 8-10 cm i længden. Skær herefter et lille hul i midten af hver rudeform og vrid klejnen halvt igennem formen.
- Når du har formet alle dine klejner, varmer du olien op i en gryde (til mellem 170 og 175 grader).
- Kog herefter et par klejner ad gangen. De skal koge i cirka et minut til de er lysebrune og sprøde – så hold godt øje med dem.
- Anvend herefter en hulske til at tage de færdige klejner op ad gryden og læg dem over på et stykke køkkenrulle, således at det resterende olie dryppes af.
Et godt tip er at spise dine klejner imens de er varme / lyne, da de ellers kan blive lidt bløde i teksturen ved nedkøling.